Hello!

I am new here and have a problem and hope I can get some suggestions. I am from Croatia and have a PLS 360 11 years old and the recharged tube 30W is 3 years old. While engraving or cutting it randomly stops going further on Y axis, it engraves/cuts in a straight line until it finishes. It happens randomly, sometimes after just few minutes and somtimes after half an hour, hour, on the start of Y axis sometimes in the middle. Y axis controller was changed last November and now my local tehnicians say that it should be some mechanical problem. So I send the laser to them to look at it and of course the problem doesnít happen in twelve hourse nonstop working. I ask them to change the belt and wheels for X axis, as they were in need to be replaced, Y axis goes smoothly. I pick it up, bring to my shop, connect it and then another problem appears. Laser is pointing outside engraving field, it points 3mm up on the ruler on the right side and 5mm up on the left side. It also doesnít engrave well on the left half, near to the laser source, but on the right half it engraves and cuts perfectly. Then I see that laser beam isnít in the center and align it hoping to solve that problem, but it doesnít. It is aligned now and still points the zero outside engraving field. I call the tehnicians and they tell me that the tube had to be damaged during transport, which isnít unbeliaveble but still. Ther sollution to the problem is to buy a new tube, here it costs about 3000 USD with transport and tax. The thing about the tube is that I had a ULS25 since 1994. and it worked, yes the same tube, for 16 years, the original tube of this PLS 360 worked for 8 years and they say I should replace this one after 3 yedars. So before buying a new tube I would be very grateful to all of you that could suggest something else.

Thank you all!
Ivan